През април съществува все още опасност от измръзване. Набъбналите
пъпки на лозата се повреждат при температури от -2,5 до -4 градуса, а
другите зелени части при -1 до -3 градуса.
Закъснелите, поради неблагоприятните метеорологични условия,
земеделски практики - торене, оран, окопаване, засаждане на нови лозя,
приключват в началото на месеца. Резитбите в лозята приключват през
първите дни на месеца. Продължават почти всички мероприятия, започнати
от март - ремонт на подпорна конструкция, привързване на стъблата,
кордоните, плодните пръчки. По-ранното засаждане на лозите през пролетта
дава по-добри резултати и процентът на прихващане е по-висок.
Препоръчва се използването на сертифициран посадъчен материал.
Вкореняването на присадените резници е важно мероприятие при
производството на лозов посадъчен материал - започва, когато почвата на
дълбочина 15-20 см се затопли до 10-12?С. На лозичките се съкращават
стъпалните корени на 6-8 см (при засаждане в ямки) и всички корени,
развити от горните възли, се отстраняват. През април все още има
опасност от измръзване.
Какво трябва да правим в лозята през април?
- След получаване на информация за слани от прогнозата за времето, пазете лозите, чрез познатите Ви методи задимяване, поливане и др.
- За да получите добър добив от лозето дори и при суха година е необходимо да предвидите, как ще го поливате, особено в критичните фази от развитието на лозите.
- Ако ще създавате младо лозе то е добре да изберете хълмисти райони с лек наклон с южно, югозападно или югоизточно изложение.
- Трябва да знаете, че късните сортове - Алиготе, Памид, Ризлинг, Шевка, Димят, Гъмза, Ркацители, Червен мискет и др. не могат да узреят при надморска височина над 400 м. Средно ранните - Болгар, Шардоне, Хамбургски мискет не могат да узреят при надморска височина над 500 м.
- Попълнете празните места в лозето с нови лозички или положете отводи.
- Пръскайте срещу оидиум при височина на леторастите 2-6 см.
Започват растителнозащитни мероприятия срещу по-рано развилите се болести, неприятели и плевели.
0 коментара :
Публикуване на коментар