23 април 2013 г.

Защо дъждът изкарва земните червеи на повърхността?

Силният дъжд изкарва земните (дъждовни) червеи на повърхността, а ние обикновено смятаме, че те излизат от земята, така че да не се удавят. Твърди се, че водата запълва дупките им и те са принудени да пълзят навън, докато дома им не изсъхне.
Въпреки това, зоолози смятат, че това предположение не е вярно. Крис Лоу от Университета на Централен Ланкашир (Великобритания) твърди, че водата не е толкова страшна за червеите, както изглежда. Първо, те по принцип трябва да са във влажна среда, тъй като поглъщат кислород с повърхността на тялото, а чрез влажната кожа това им се удава най-добре. На второ място, те не могат през цялото време да живеят във водата, но могат да прекарат няколко дни в нея без да си навредят. Нищо не ги спира да преживеят дъжда под земята - освен ако, разбира се, не говорим за потоп.
Поради това, някои учени смятат, че червеите използват дъжда, за да правят пътешествия. За едно и също време, те могат да пропълзят много по-далеч, отколкото под земята. Въпреки това, във въздуха за червеите е твърде сухо и дъжда им дава рядък шанс да си направят пътешествието.
Друго обяснение е на проф. Джоузеф Горис от Университета във Върмонт (САЩ). По думите му, червеите възприемат шума на дъжда като приближаващ хищник – например къртица. Капките, падащи на земята и движещата се под земята къртица произвеждат сходни вибрации, които карат червеите да бягат на повърхността, където също е опасно, но наближаващата се къртица е малко вероятно да ги последва. Хипотезата, на пръв поглед, не е много правдоподобна. Въпреки това, в нейна полза говори това как рибарите събират червеи за риболов: забиват пръчка в земята и на другия й край слагат ламарина. Движат ламарината така, че да вибрира и в отговор на вибрациите, които се предават в земята, червеите започват да изпълзяват.
Предполага се, че масовото излизане на дъждовни червеи на повърхността се случва и по „социални” причини. С други думи, между червеите има някакви връзки, които ги обединяват в една група и в тази група те могат да действат заедно. Как и защо земните червеи се обединяват, учените постепенно се опитват да разберат. Може би, подобно на много други стадни животни, колективното действие спомага за намаляване на загубите от хищниците.

0 коментара :

Публикуване на коментар