Един от основните елементи на менюто на Великден са боядисаните във
всички цветове на дъгата яйца. Разбира се, основния цвят е червен.
Приемливи са всичките му нюанси. Съвременното производство предлага
много готови оцветители - трайни и лесни за използване.
На феновете на естествените природни бои предлагаме следните средства.
Най-простият и най-известен метод за боядисане на яйца е използването
на люспи от стар кромид лук. В зависимост от съотношението на лучени
обелки и вода се получават нюанси от бежово до наситено жълто и
червено-кафяво. Люспите се заливат с вряща вода и сместа се оставя да
престои (подходящо е за светли нюанси). За да се получи дълбок и плътен
цвят, трябва да се увеличи количеството на люспите лук спрямо водата и
да се варят на слаб огън половин час. След това яйцето се потапя в
извлека и се оставя да къкри за около 10 минути. Яйцата се изваждат и се
оставят на салфетка или кърпа. Когато яйцата изсъхнат се подреждат на
поднос или кошница.
В златно или наситено жълто яйцата могат да се боядисват с брезови
листа. Сухи или свежи млади листа от бреза се заливат с вряла вода и се
оставя за около час. Предварително яйцата се измиват и се пускат в
настойката. Съда се поставя на огъня и след завиране се оставя да къкри
10-15 минути.
Вече варени яйца могат да се боядисат в ярки цветове с червено цвекло и сок от моркови или сок от спанак.
Боядисването на яйца може да стане и по следните начини: яйцата се
поставят в тенджера, заливат се с вода, така че да ги покрива напълно.
Оставят се да заврат и се добавят по избор една от следните цветови
добавки. За да получите розов цвят, използвайте цвекло или боровинки,
портокалов - лук, светложълто - портокал, лимон или морков, наситено
жълт -куркума или орехови черупки, светло зелено – листа спанак или
коприва, синьо - листа червено зеле, шоколадов - кафе. В топлата отвара
яйцата могат да се оставят по-дълго време за да се получи по-наситен
цвят.
0 коментара :
Публикуване на коментар