23 април 2013 г.

С какво да боядисаме яйца за Великден?

Един от основните елементи на менюто на Великден са боядисаните във всички цветове на дъгата яйца. Разбира се, основния цвят е червен. Приемливи са всичките му нюанси. Съвременното производство предлага много готови оцветители - трайни и лесни за използване.
На феновете на естествените природни бои предлагаме следните средства.
Най-простият и най-известен метод за боядисане на яйца е използването на люспи от стар кромид лук. В зависимост от съотношението на лучени обелки и вода се получават нюанси от бежово до наситено жълто и червено-кафяво. Люспите се заливат с вряща вода и сместа се оставя да престои (подходящо е за светли нюанси). За да се получи дълбок и плътен цвят, трябва да се увеличи количеството на люспите лук спрямо водата и да се варят на слаб огън половин час. След това яйцето се потапя в извлека и се оставя да къкри за около 10 минути. Яйцата се изваждат и се оставят на салфетка или кърпа. Когато яйцата изсъхнат се подреждат на поднос или кошница.
В златно или наситено жълто яйцата могат да се боядисват с брезови листа. Сухи или свежи млади листа от бреза се заливат с вряла вода и се оставя за около час. Предварително яйцата се измиват и се пускат в настойката. Съда се поставя на огъня и след завиране се оставя да къкри 10-15 минути.
Вече варени яйца могат да се боядисат в ярки цветове с червено цвекло и сок от моркови или сок от спанак.
Боядисването на яйца може да стане и по следните начини: яйцата се поставят в тенджера, заливат се с вода, така че да ги покрива напълно. Оставят се да заврат и се добавят по избор една от следните цветови добавки. За да получите розов цвят, използвайте цвекло или боровинки, портокалов - лук, светложълто - портокал, лимон или морков, наситено жълт -куркума или орехови черупки, светло зелено – листа спанак или коприва, синьо - листа червено зеле, шоколадов - кафе. В топлата отвара яйцата могат да се оставят по-дълго време за да се получи по-наситен цвят.

0 коментара :

Публикуване на коментар