Краставицата е стара култура. Плодовете й нямат голяма хранителна
стойност, но се ценят заради високите им вкусови качества и
пептонизиращите ензими. Консумират се в прясно и в преработено състояние
и са експортен продукт. Произхожда от Индия и е разпространена в целия
свят.
Добивите от полското производство на краставици са около 2 t от декар
от стоманено-стъклените оранжерии - 20-30 t, а от полиетиленовите
оранжерии - 8-12 t.
Ботанически особености
Краставицата (Cucumis sativus) е едногодишно растение от сем. Тиквови (Cucurbitaceae), род Cucumis. Кореновата система е силно разклонена, слабо развита, плитко разположена - на 5-20 см и със слаба усвояваща способност. Стъблото е стелещо се, дълго 0,70-2 м, разклонено, окосмено, лесно образува допълнителни корени. Листата на краставиците са с дълги дръжки, петоъгълни, различно големи, покрити с космици и бодли. Цветовете са мъжки и женски жълти, по няколко в пазвите на листата. Някои сортове имат само женски цветове. Плодът е лъжлива ягода, гладък или покрит с брадавички, с бели или с
черни шипчета. Сортова особеност са формата, големината и оцветяването
му. Оранжерийните сортове краставици образуват плодове без оплождане -
партенокарпно. Семената са плоски, удължено елипсоидни, със заострени краища, кремаво-бели. Масата на 1000 семена е около 30 гр.
Биологични изисквания
Изисквания към топлината. Краставицата е взискателна
към растежните фактори. Оптималната температура за поникването на
семената и за растежа и за развитието на растенията е 25-30°С. Както при
понижаването на температурата под 15°С, така и при повишаването й над
30°С растенията страдат, а при 0,5°С загиват.
Изисквания към светлината. Краставицата е растение
на късия, 10-12-часов ден, но при оранжерийни условия реагира
положително на по-интензивно слънчево греене.
Изисквания към влагата. Краставицата има големи
изисквания към влагата. Недостатъчната влага влияе върху качеството и
плододаването - цветовете окапват, плодовете се деформират и имат горчив
вкус. Оптималната влажност на почвата за нея е 80-85% от ППВ, а на
въздуха - 90-95%.
Изисквания към почвата. Краставицата изисква богати с
органични вещества, структурни, топли и проветриви почви. Карбонатните
черноземи са подходящи за късно производство на краставици. Тежките
студени и леките песъчливи почви трябва да се избягват